Dobbel dose Intervju: Bearson og Matoma

Norske produsenter er virkelig i vinden om dagen. Kygo topper for øyeblikket iTunes her i Norge, og selger ut turneer i USA. Cashmere Cat jobber med Benny Blanco og produserer for storheter som Maroon 5 og Wiz Khalifa. Trippy Turtle/LidoLido hoper inn avspillinger på soundcloud, og har også mange store produksjoner på gang. Resultatet av denne oppsvingen er at vi får enda flere nye norske produsenter som prøver seg, og det blir da mer musikk for oss å nyte!

Foreløpig er det to stykker som virkelig har stukket seg frem, og plassert seg tydelig på toppen av min “Ones To Watch”-liste. Da tenker jeg på Bearson og Matoma, som begge server tropisk rytmer av høy kvalitet. Jeg har tatt en prat med begge disse rimelig ferske produsentene, om hvorfor det er så stor etterspørsel etter tropisk house, hva som er inspirasjonen deres, og selvfølgelig et lite Britney-spørsmål til slutt.

Bearson er førstemann ut. Han er en 18 år gammel videregående-elev, som forleøpig har samlet opp et imponerende antall avspillinger på soundcloud. Jeg ble helt mo i knærne da jeg hørte hans remix av “Savanna” for første gang. Etter det har jeg fulgt nøye med på alt han har sluppet, og ingenting har skuffet meg hittil.
Her er altså “Savanna”,  trykk play og les videre hva Bearson har og si.

Hva tror du er grunnen til at norske produsenter er så i vinden for øyeblikket?

Mye av grunnen tror jeg kommer av sosiale medier. Alle stiller likt på nettet og det er ingenting i veien for en nordmann å gjøre det like bra som en utlandet. I tillegg synes jeg det er mye bra talent ute og går i Norge som enda ikke har fått oppmerksomheten de fortjener. Jeg vil også gi kred til personer som Kygo, Cashmere Cat og Finnebassen som har vært åpnere for et slags springbrett for andre norske artister. Jeg vil si jeg enser en kommende norsk musikkbølge.

Artistnavnet ditt, har det noe med en forkjærlighet til bjørner å gjøre?

Mitt ordentlige navn er Jakob Bjørn-Hansen, så inspirasjonen kommer fra etternavnet mitt. Jeg er stolt av bjørneslekten, og syntes Bearson fenget.

Hva er planen din fremover, med musikken din?

Når jeg omsider fullfører videregående i juni vil jeg endelig få tid til kun å fokusere på musikk. Det har vært litt tøft å kombinere begge deler, spesielt siste halvår, men nå ser jeg min mulighet til virkelig å gå inn 100 %. Tanken om å kunne leve av musikk har gått litt opp og ned, avhengig av hvilke råd jeg har tatt til meg. Mange sier at det å slå gjennom som artist er tilnærmet umulig, noe som jeg selv har nektet for, men likevel latt meg påvirke av indirekte. Det var ikke før i desember 2013 jeg la ut min første remix, og siden den tid har responsen på det jeg har lagt ut vært over all forventning. Jeg trodde ikke jeg skulle få mer enn toppen 200 avspillinger.

Kunne du tenke deg å produsere musikk for andre artister? (I så fall, noen spesielle du kunne tenke deg?)

Jeg vil ikke utelukke det, men for øyeblikket trives jeg veldig godt med soloprosjekter. Skulle jeg ha gjort det, ville en produksjon for Benjamin Francis Leftwich vært gull.

Hvem er din favorittprodusent for øyeblikket?

Jeg har mange favorittprodusenter om dagen, men for å nevne noen: Kaytranada, Tube & Berger, Ben Khan, Thomas Jack og Kygo.

Husker du det første albumet du kjøpte?

Det må ha vært et album av 50 Cent eller Ying Yang Twins. Eller en Hits 4 Kids CD.

Til slutt må jeg spørre, hvis du skulle remixet en Britney Spears-sang. Hvilken ville du valgt?

“Everytime”. Den hadde jeg på en Absolute Music CD som jeg hørte masse på.

 

Matoma

Matoma

Så over til nestemann, Matoma. Han er en 22 år gammel produsent, og pianist, som har pustet nytt liv inn i utspilte hits som Maroon 5’s “Payphone” og Jessie J’s “Domino”. Han har en helt egen evne til å fremeheve nye sider av sangene, og klarer gjentatte ganger å overgå originalene. Han slapp en splitter ny remix idag, av Axwell’s “I Found U”, som du kan høre rett under her. Les videre for å finne ut mer om Matoma, og hans erfaring med å produsere musikk!

Her er “I Found U”

En kort forklaring av inspirasjonen bak sangen

Inspirasjonen til remixen er hentet fra Max’C stemningsfulle vokal i låta – I Found U av Axwell! Selv om originalen er catchy føles det som om vokalen ikke blir løftet godt nok av melodien på grunn av det harde midtpartiet, og den skarpe trommebeaten. Axwell er et av Matomas største forbilder fra housemusikken, så å lage en remix av hans låter er en sann glede. Sommeren nærmer seg med stormskritt og derfor var det ønskelig å dra opp tempo til 128 bpm, få det litt mer sexy ved hjelp av vokal og melodilinje, og skape en god lytteglede! Lydene i komposisjonen bærer preg fra tropiske og varme strøk, og Matoma håper beaten faller i smak nå mot sommeren. Feel the Vibe!;)  

Hva var din første erfaring med å lage musikk?

 Min aller første erfaring må ha vært på barneskolen. Jeg prøvde meg på gitar, men fikk det aldri helt til. Min bror hadde prøvd seg på keyboard, men fikk det aldri helt til. Jeg tok over keyboardet og han fikk tak I et trommesett. Keyboarded ble byttet ut med et elpiano, og I 7. Klasse startet jeg å lage egen musikk på pianoet. Fingrene fant de rette melodiene som hørtes harmoniske ut, og det tok flere år før jeg ble stødig på noter. Jeg komponerte etter “feel”, og husket alle stykkene jeg laget. 

Remixene dine har en veldig groovy, feelgood stemning ved seg. Hva er det som inspirerer deg til å remixe de ulike sangene? 

Det kommer veldig ann på hva slags stemming jeg er i. De groovye hip-hop remixene kommer når jeg er i godt humør, og vil gjøre artistene fortjent til en enda bedre låt enn orginalen. Inspirasjonen ligger også i vokalen, derfor prøver jeg alltid å implementere harmoniske melodier som beriker opplevelsen lytteren har til den naturlige klangfargen i vokallinja. Det må også sies at Biggie er i en klasse for seg selv da det kommer til flow og tekst, og jeg vet han hadde digget saxofonen!:) 

 Når stemningen er riktig og været er bra, så kommer det ideer til låter som James McMorrow remixen min. Tanken på en hvit strand, med palmer og en drink i hånda tar overhånd og godmusikken blir til.

Nå som Kygo for alvor har slått gjennom, tror du dette kan bane vei for din musikk også? 

Jeg tror det er viktig at artister fra Norge blir annerkjent internasjonalt i større grad enn før. Vi trenger flere norske artister som A-ha. Musikken som lages i Norge i dag av “undergrunnen”, er virkelig et hakk over mye av det som fremheves som “den norske musikken”. Kygo er et eksempel på dette. Så ja, jeg tror Kygo kan få ørene til internasjonale lyttere å åpnes for norsk musikk!

Hva tror du er grunnen til at norske produsenter er så i vinden for øyeblikket?

 Det er vår tid! Sverige har hatt sin storhetstid …

Hvem er dine favorittprodusenter for øyeblikket?Gjerne en ny, og en “gammel”)

Vanskelig spørsmål … Av en eldre produsent må jeg trekke frem Alphazone. I dag er det mange som inspirerer meg, men Finnebassen og Oliver Nelson

Husker du hva som var din aller første konsertopplevelse? 

Konsert med et gammelt band til min Bror. Bandet het Dau Sau, og det var trash metal på sitt værste xD. Min første store konsertopplevelse var med Swedish house mafia I Stockholm.

Jeg er personlig veldig opphengt i Britney, og må derfor spørre. Kunne du tenkt deg å remixe en Britney Spears-sang, i så fall hvilken?  

 Jeg er ingen stor Britney fan, men etter å hørt litt igjennom noen sanger tror jeg “Born to Make You Happy” kunne blitt en kul remix. Hvem vet, kanskje det kommer en remix 😉

Det er altså bare å holde et øye med disse to. Jeg krysser fingrene for en Britney-remix fra begge, og venter i spenning på å se hva mer de har å komme det!

Advertisements

One thought on “Dobbel dose Intervju: Bearson og Matoma

  1. Pingback: REMIXTIME med Marit Larsen og Matoma | My POPWORLD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s