FestivalGuide: En kjapp oversikt over årets festivaler

I løpet av sommermånedene Juni-August renner det over av gode festivaltilbud i Norge. Både verdensberømte supergrupper/artister, og spennende nykommere er å finne på de ulike scenene. For å få litt orden i dette fesitvalmylderet har jeg sortert ut noen av mest interessante festivalene i år, som har pakkede konsertprogrammer å by på. Til å begynne med hadde jeg tenkt til å trekke frem kun et par konserter som bør sees, men i år er det så mange bra bookinger at jeg ikke kunne dy meg fra å trekke frem mange fler. Jeg har rangert de etter tidspunkt, for å gi en god oversikt over alle dagene det skjer ting på . Fra første festival ut, Bergenfest, til den nye Oslo-festivalen Findings(Tidligere kalt Feelings) som avslutter sesongen. 

Bergenfest: 11-15 Juni
Her har de virkelig slått til i år. De har booket en av de mest omtalte artistene for øyeblikket, hun som utskinte alle andre artister på Coachella i år og ble den totalt mest tweetede artisten gjennom hele festivalen. Ja jeg snakker om Lana Del Rey. Hennes nye album «Ultraviolence» er rett rundt hjørnet, og man får sannsynligvis høre mange av de nye sangene live her.
Som om ikke dette var nok så har de fått med seg britiske passenger, bak verdensplagen «Let It Go», og selveste John Mayer. Om du fortsatt ikke overbevist så kommer også Rhye, Tom Odell og Lars Vaular også.

Norwegian Wood: 13-14 Juni
Dette er en mer avslappet festival, med et litt voksen klientell. Her handler det mer om en hyggelig dag i parken med god musikk, enn selve festingen som ofte er en stor del av festivaler. De stiller også med John Mayer og Passenger, så du trenger ikke nødvendigvis dra helt til Bergen for å få med deg disse.

Hove: 28 Juni-3 Juli
Her er det et ungt klientell, en av de få festivalene med 16-årsgrense. Derav kan det fort bli litt ivrig party-stemning her. Atmosfæren er likevel veldig koselig, med ulik pynt i skogsområdet inne på festivalen I tillegg til musikken Det er også en koselig handlegate inne på området, og en litteraturscene hvor kjente forfattere dukker opp i løpet av festivaldagene. Men Hove-festivalens lineup er en historie for seg selv. Det er så mange bra artister i år, at det er vanskelig å trekke frem kun noen. Men jeg prøver likevel, og anbefaler folk å få med seg Clean Bandit som fortsatt går sin seiersgang på radioen her til lands med sangen «Rather Be». Jeg tror det stiller sterkt live, spesilet med tanke på den gjennomgående innblanding av strenginstrumenter, kan gjøre seg veldig kult i en livesetting.
De har i tillegg booket inn Aurora Aksnes, som er en av de mest spennene norske artistene for øyeblikket. Hennes «Puppet» og «The Awakening» lover så bra for hva hun har å komme med. Og live er hun minst like bra som på album, om ikke hakket bedre!. I tillegg til disse litt nye aktene kommer storheter som Disclosure, M.I.A, Ellie Goulding, Bastille, Foster The People, og Azealia Bank(om hun da ikke kansellerer nok en gang). Pluss Banks, som jeg nevnte i forrige artikkel, spiller også her. Så her er det altså stor sjanse for å finne noe du liker.

Stavernfestivalen: 10-12 Juli
Jeg var allerede på nippet til å kjøpe festivalpass hit da Ed Sheeran ble annonsert. Så klarer de å huke inn Lily Allen i tillegg, da var jeg solgt. Dette er to artister jeg har hatt lyst til å se live i lang tid. Spesielt Lily Allen byr på unike konsertopplevelser, med den deilig  og uskyldige stemmen sin, og de til tider ekstremt grove tekstene sine. Her kommer også legendariske Bob Dylan, norske Jonas Alaska og svenske Kim Cesarion. Altså en god blanding, som virkelig traff midt i blink hos meg i år.

Slottsfjell: 17-19 Juli
Dette er den ultimate sommerfestivalen, rett utenfor Tønsberg Sentrum. Festivalområdet kan til tider virke litt lite og veldig pakket, men det er en usedvanlig hyggelig beliggenhet. Kastellnatt er et klubbkonsept de har i løpet av festivalen, hvor de bruker et gammelt fabrikkbygg som utested. En helt unik festopplevelse. De har en litt minde interessant lineup enn de andre festivalene jeg nevner her, litt lite variert etter min mening.
Her kommer festivalgjengangeren og norgesfavoritten Veronica Maggio, som alltid står for et solid show. Lykke Li spiller også her, og med et splitter nytt album ute kan dette umulig slå feil.
Enda mer svensk musikk blir det fra søstrene i First Aid Kit. Britiske Chloe Howl spiller, hun er en interessant artist som er på kanten av et skikkelig stort gjennombrudd. Så få med deg henne nå som muligheten byr seg. Til slutt må jeg også nevne CHVRCHES, som tok bloggverden med storm i fjor, da de serverte glad, fengende, alternativpop på debutalbumet sitt.

Vinjerock: 17-20 Juli
Denne festivalen handler nesten like mye om selve beliggenheten, som musikken. Den finner sted på Eidsbugarden i Jotunheimen, og stiller med et helt unikt og vakkert festivalområde, som er ulikt alle de andre festivalene jeg har tatt med her. Med det sagt så betyr det ikke at artistprogrammet er noe svakt, tvert i mot. Pakket med spennende norske nykommere som Kaja Gunnulfsen, Daniel Kvammen og Farao. I tillegg kommer veletablerte artister som Datarock, Ida Maria, Veronica Maggio og Timbuktu. Altså en perfekt mulighet til å utforske den vakre naturen, samtidig som du får masse solide konsertleveranser.

Øya: 5-9 August
Øya er «it-festivalen” i Oslo, en trendy festival hovedsakelig besøkt av Oslo-folk. I år er festivalområdet flyttet fra Middelalderparken til Tøyenparken, så det blir spennende å se hvordan dette blir. Lineupen er solid tvers igjennom, med ekslusiv konsert fra Robyn/Røyksopp som deres eneste norske turnestopp denne gangen.
Outkast kommer nok også til å bli en stor begivenhet, om de klarer å heve kvaliteten etter en lunken mottagelse fra åpningsshowet deres på Coachella tidligere i år.
Om du ikke allerede har vært på Hove, så kan du også få med deg Clean Bandit her.
Min personlige favoritt St. Lucia kommer, bare det gjør hele festivalen verdt det for min del. Og i tillegg spiller fantastiske Emilie Nicolas, som har fått heftig radiorotasjon med sin kreative covertolkning av Dum Dum Boys sin «Pstereo».

Findings(Tidligere kalt Feelings): 22 August
Dette er en helt ny festival, som finner sted på Bislett Stadion i Oslo. Foreløpig har jeg fått inntrykk av at dette blir et eneste stort raveparty med Avicii som headliner. Jeg skulle gjerne fått med meg mine svenske favoritter Icona Pop, og norske remix/produsent-geniet Kygo. I tillegg spiller enda en svenske, Klingande som står bak hitten «Jubel». Gjør deg klar for en skikkelig fest, om du har planer om å dra hit.

Det er altså en haug av festivaler å velge mellom, alle med utallige solide bookinger. Det er bare å finne frem til den som passer best for deg, om ikke du da skeier ut skikkelig og drar på alle 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s