Intervjuet: Zara Larsson

Zara Larsson

Zara Larsson ble et velkjent navn i Sverige etter seier i Sveriges Talang(Deres «Norske Talenter»), allerede som 10-åring! Hun brukte noen år etter dette på å etablere seg som artist, og takket være hennes «Uncover» ble hun kjent i hele skandinavia. Albumet hennes ble sluppet forrige uke, og nå står USA-releasen for tur. Med andre ord er på kanten av et stort internasjonalt gjennombrudd. Jeg tok en prat med Zara, og hun fikk meg raskt til å glemme at hun kun er 16 år. Hun er fullstendig klar over hva hun vil, og det fremstår som om hun har full kontroll over karrieren sin. 

På forhånd vil jeg bare advare om at svensken min ikke er helt på topp. Jeg syns likevel det var bedre å ikke oversette dette, så blir det akkurat slik Zara formulerte seg.

Her er “Uncover”

 

Valgt riktig karriere
Artistjobben innebærer så mye mer enn kun musikk. Den evinnelige promoteringen krever mye, og nettopp derfor var jeg nysgjerrig på om hun noen gang blir lei av å gjøre intervjuer og liknenden(Jeg hadde natruglivis ikke regnet med at hun skulle si at hun ikke likte intervjuer, men hun virket faktisk helt oppriktig fornøyd med å måtte drive med all denne promoteringen)

Blir du lei av å gjøre intervjuer og alt som hører med?
– Nej, jag tycker det här er jätte roligt.  Det er jo halve greja med å drive med detta. Jag tycker definitivt at det er roligt. 

Hva er det aller morsomste med å være artist?
– Å uppträda live. Den förbindelsen jag får med publiken er så speciell. Dom kommer dit for at kolla på mig, och så skapar vi et minne tillsammans. Jag tycker det er så fint, jag älskar verkligen å uppträda live.

Jeg graver litt mer, og spørr om det er visse deler av jobben hennes som hun kunne klart seg uten, men hun beviser nok en gang at hun er glad for å drive med akkurat dette. Hun forhører seg i tillegg med manageren sin om det er noen spesielle situasjoner hun selv pleier å klage over, men de kommer ikke på noen. Så Hun har åpenbart valgt seg rett karriere.

 

Balanserer artistkarrieren med vanlig hverdag
Samtidig som Zara sakte men sikkert erobrer musikkverden, så har hun også vanlige ting som skole å holde styr på. Hun studerer vel og merke online, men det krever likevel stor arbeidsvilje for å klare å sjonglere alt hun holder på med.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg, akkurat nå?
– Oi, ja går fortfarande i skolan, men jag pluggar distans. Så jag gör det online. Pluggar fira timmar om dagen, sen åker jag till kontoret eller studion. Jag försöker å träffa så manga vänner som möjlig fordi jag åker jo snart, och vil sej hejdå till alla. Visse dager er fullspikade och intensive, sen andre dager er jag helt ledig, det varierar väldig mycket

Liker du å ha en slik uoversiktelig hverdag?
– Ja man vet jo aldrig hva som kommer till å hände varje dag. Det er lite spännande. Jag tror jag tycket om det faktiskt.

 

Debutalbumet «1»
Etter to introduksjonsEP’er, har nå endelig debutalbumet til Zara blitt sluppet. Tittelen var noe som føtes naturlig, og beskrev mye av prosjektet.

Hvorfor valgte du å kalle det «1»?
– Jag hadde sett framfor mig at vi skulle ha et møte på skivbolaget, och så skulle alla komma med et slags mindmap om titel och alt det der. Men vi satt der och bare «hva skal den hete?».  Så kom vi på «1» och typ bare, «ja!». Det blev lite enkelt, i och med at dette er min förste skiva, mitt debutalbum, det blev väldigt manga etter. Den släppts första oktober, den ble 1 på topplistan! Det kjendes som at «1» bare passet. Det var i grunnen inte så svårt. Lätena kjendes bare naturlig, at dom här skal med. 

 

Låtskrivning

Alle låtene har en speseiell betydning for Zara, hun sliter derfor med å trekke frem noen spesifikke favoritter. Hun tydeliggjør at hun er veldig fornøyd med at det ble akkurat denne samlingen av låter som endte opp på  albumet. Hun har selv vært svært delaktig i prosessen med å velge ut låter, men sangskrivningen har hun fortsatt ikke begitt seg ut på.

Her er den seneste singelen, “Rooftop”

Hvor delaktig er du i låtskrivningsprosessen?
– Nej, alltså jag vil skriva  Jag har börjat å bli mer och mer en del av det. Jag skriver inte så mycket, men jag er med i studio, genom hela processen. Jag vil jo skriva, och vara med. Det kommer definitivt nu når jag åker till USA, 100%. 

Hvordan var den prosessen med å velge hvilke låter som skal med på albumet?
– Det var ingen stor process. Jag vet for exempel at förste track er «Skipping a beat», så er det «Wanna Be Your Baby» näste  Da jag spelade in dom så visste jag at dom här kommer at komma med på mitt album. Det fanns inget fråga om saken. 

Så du hadde ikke en hel bunch med låter, som du valgte ut i fra til slutt?
– Jo både och, jag har jo spelat in väldigt mycket. Eftervård tänker man bara varför ska man fortsatte och fortsatte når man har dom låtarna som man vil ha med. Sen så fick jag jo välja bort någon låtar, men det blev verken inte et problem. 

I og med at den amerikanske releasen er rett rundt hjørnet, er jeg personlig svært spent på hva hun kommer til å gi ut der. Hun har spilt inn flere sanger med Dr.Luke som står bak uttalllige hits, noe jeg er svært spent på å høre. Da jeg spurte om disse ble hun litt hemmelighetsfull, men vi kommer nok til å høre de om ikke så altfor lenge

Er det flere låter du har spilt inn som blir med på den amerikanske releasen?
– Hmm, det blir kanske lita annorlunda, men det er inte fler. 

Er det noen av de du har gjort med Dr. Luke?
– Ja, kanske, troligt vis. For ingen av dom er med på detta albumet, vi sparade dem till USA. 

 

Inspirasjon fra Beyonce, samarbeid med Tove Lo
Det er tydelig at Zara har store ambisjoner om å lage flere hits i USA, og når jeg spør henne hvem hun kunne tenke seg å jobbe med svarer hun bare at det er så mange, omtrent alle i LA. Hun har tidligere uttrykt at Beyonce er en av hennes favoritter, og hun er klar på at hun lar seg inspirere, men uten noen form for herming. Særlig «Can’t Hold Back» på hennes album minnet meg om Beyonce’s «End Of Time», noe Zara også hadde tenkt over tidligere.

– Den gör faktiskt det, jag har också tänkt på det. Alltså det er som sagt inte jag som har skrivit dom, man jag ville gärna ha en sånn typa låt. Det kjens som at når folk skriver till mig så blir dom ofta väldigt lugne. Den här var mer passande till å laga en grym dans till och alt det där. Jag vil jo absolut inte härma efter Beyonce, men jag er självklart inspirerad av henne. Och denne låten tyckte jag var jätte bra.

Hør på sangen selv, og se om du skjønner sammenligningen. Her er altså Zaras “Can’t Hold Back”

På spørsmålet om hun har noen norske favoritter svarer hun de hyperaktuelle Nico & Vinz, som også for øyeblikket tar USA med storm. I tillegg til disse har hun også fått hjelp fra en annen skandinaver som gjør det sterkt om dagen, nemlig Tove Lo. Hun står bak Zaras «Skipping A Beat», men samarbeidet foregikk via mellomledd, og de to svensken har dessverre aldri jobbet sammen i studio.

– Nej jag har inte mött henne, men jag älskar hennes musik. Hennes nye album er väldigt bra. Jag visste faktiskt inte at hon var med och skrivs den här låten, for hon var inte med da vi var i USA och spelade in. Det var bare J-Cash, som var med då. Så fick jag plötslig frågan om hur det kjens å at Tove Lo har vart med å skriva låten. Jag visste det inte alls, men det er jätte kult. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nerver og Nobelskonserten
Zara har et så modent syn på det hun driver med, at hun fokuserer mer på at hun selv skal ha det gøy enn at alt hun gjør skal være perfekt. Slik takler hun nerver før store opptredener og liknende. Likevel ble hun ganske så ute av seg i forbindelse med opptreden hennes på Nobelskonserten her i Oslo ifjor, det største hun har gjort hittil.

Blir du nervøs når du skal på scenen?
– På senaste tiden så har jag bara tänkt at det inte spelar neon roll vis det inte går jätte bra. Jag har det oansett kul. Er jag redd for å sjungs noe fejl, eller göra noe dumt på scenen så blir det inget rolig. Jag går ut och tänker «nu kör jag». Det har funkat ganska bra, och i det siste har jag inte varit så jätte nervös. Jag tänker, hva skal jag vara nervös for? Det kjenns bättre och bättre, och jag blir mer och mer säker. Det er klart at jag står jo mer och mer på scenen också. 

Nobelskonserten, hvordan var det å få være del av denne?
– Det var en enorm æra, att jag fick bli med. Men jag var så nervös, och det var sånn press på mig. Det var jo bara 320 millioner som kollat på det,. Efteråt jag gick av scenen började jag å gråts så mycket. Ja gråt och gråt, nåt som aldrig har hänt tidigare. Det kändes som at alt bare släpptes då. 

Men du gjorde det jo likevel veldig bra! 
– Jag tyckte inte det var bra, men jag er aldrig nöjd. Så det er därför jag har börjat inse at jag kommer aldrig at bliva helt nöjd, så därför provar jag nå bare at ha det kul. Så slipper jag å bli nervös. For at det er en process, man kan jo inte förvante at jag ska vara best i värden nu. Men jag utvecklas jo hela tiden. Og som sagt var det en jätte stor æra, och också jätte roligt at få vara en del av. 

I fjor var Zara oppvarmer på, min favoritt Cher Lloyds amerikanske «I Wish»-tour. Jeg klarte selvfølgelig ikke la vær å forsøke å få litt informasjon om henne. Dessverre så de lite til hverandre i løpet av turneen, men den andre oppvarmingsakten «Fifth Harmony» kom Zara svært godt overens med. 

Hvordan var det å turnere med Cher Lloyd? Ble du noe kjent med henne? 
– Nej, vi er på samme label, så det er ganska vanligt at nån artist som inte er kjend åker med en annan mer kjend artist. Jag hadde inte slept en enaste låt i USA, så det var mer for å få opp ögonen til folk . Jag har jo fortfarande inget å ge dom, men nu når jag komat at ge ut en EP eller album. Så «här er jag» typ. Det var jätte roligt å turnéer! ”Fifth Harmony” var också med, och vi blev jätte bra kompisar! Men Cher pratade jag inte med, hon var i sitt eget rom. Men det var jätte kul. 

Zara har vært veldig mye i media den siste tiden, takket være hennes innlegg på diverse sosiale medier, angående feminisme. Jeg merker fort på henne at hun begynner å bli litt lei av å snakke om dette, men det er godt å høre hvor trygg og bestemt hun er på sine meninger. Selv om hun har fått mye kritikk, så står hun fast ved synspunktene sine. Det er det ikke alle artister som er like gode på.

Når skjønte du at dette temaet var så viktig for deg? 
– Jag inså bara for någon månader siden, varför skal inte detta vara offentlig? Men gud, at det här blev slik en stor grej, som at jag skulja vara slik en upplysare. Det er inte ens en stor grej, det er bara common sense. Och sen får jag jätte mycke uppmärksamhet for det. Det er klart at jag uppskattar at folk tycker det er bra hva jag gör, men jag tycker inte det burde bli en stor grej som skal prisas och hyllas. Jag tycker i grunnen alla bør göra det. 

Hvordan synes du reaksjonene har vært på denne åpenheten rundt dine synspunkter og politiske meninger?
– Det har varit ganska blandat. Och da märker jag verkligen hur mycket feminisme behovs. Alltså det er så mange sårade människor i kommenterane, men det er jo inte det jag menar. Men folk tar åt seg så mycket, over askar, dom skriver så ekliga kommentarer vissa. Och da tänker jag bare så her «du er et bevis på at femisime behovs»

Da Zara vant «Sverige’s talang» som ti-åring skulle man kanskje tro at livet hennes ble snudd på hodet, men tvert imot. Hun skjønner selv at det var litt tidlig å begynne, og at hun heller fikk tid til å utvikle seg til å bli den artisten hun er idag.

– Det var bra at jag inte rusade in i nån skivkontrakt. Jag väntade ändå lite, och sen blev «Ten Music Group» perfekt for mig. Jag er väldigt nöjd med det. Jag er jo fortfarande ung. 

Om du skulle blitt med i et annet reality-program, hvilket ville du passet best i? 
– Ja skulle vilja bli med i «Paradise Hotel» , sier hun brått før hun bryter ut i latter.
Nej jag vet inte om det går något roligt på tv nu. Jag kollar mest på serier. 

Det er en spennende periode for Zara nå som hun straks skal reise over til USA, og lansere seg selv som artist. Frem til mars skal hun være permanent bosatt der, selv om hun har satt at en uke i desember til å gjøre innleveringer i fysikk og kjemi, i tillegg til å delta i Stockholm Horse Show. Med andre ord så hoder hun seg rimelig busy. Hennes ambisjoner om hva hun vil oppnå har forandret seg mye i løpet av det siste året. Nå handler alt om musikken.

– Jag hoppas at det kommer at gå bra for mig, så bra som det har gått i Sverige. Det kjens som at nu vekser det hele på nåt sett. Jag hoppas at jag kan få uppträda på nån arena. Och ha mina låtar på topp ti i Billboard. Hade du frågat mig for et år sen, ville jag svart at jag vil bli jätte rik, ja vil ha en snygg bil, jag vil ha femton Grammy’s. Men nu, ju längre jag holder på med detta här, så inser jag ju at det er inte alt runt som betyr nåt. Det er musiken som er viktig. Jag vil ha bra låtar, som folk lyssnar och kommer och kollar på mina konserter. Jag vil bara kunna holde på med musik, bli uppskattat, och at folk tycker om det jag gör. 

Nå trodde du kanskje jeg hadde lagt mitt faste Britney-spørsmål på hylla, men der tok du feil. Etter lang betenkningstid kom Zara frem til hva som er hennes favoritt Britney-sang. Hun svarte noe helt annet enn de fleste andre jeg har spurt tidligere(Altså noe annet enn «Toxic»), noe som gir et stort pluss i min bok.

Jeg er en ivrig Britney-tilhenger. Hvilken av sangene hennes liker du best? 
– Jaha er du det! Min favoritlåt er nå, hmmm gud va svårt! «Criminal» älskar jag! Den er så bra. Jag tycker om den videon också. «Hit Me Baby One More Time» er jo också en classic. Hun har många som er bra. 

Her er Britney’s “Criminal”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s